Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις ταινίες μικρού μήκους

Σε αυτό το μπλογκ θα παρουσιάσουμε αναλυτικά διάφορες πλευρές της παραγωγής και προβολή ταινιών μικρού μήκους. Καταρχάς, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ορισμός της έννοιας «μικρού μήκους» αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στη διάρκεια της ταινίας που πρέπει να είναι μικρότερη των 40 λεπτών της ώρας, και σε κανένα άλλο χαρακτηριστικό της.

Υπάρχουν πολλοί λάτρεις των ταινιών μικρού μήκους και το κοινό τους έχει πολλαπλασιαστεί με την εξέλιξη της επικοινωνίας, καθώς πολλοί πάροχοι streaming περιεχομένου στο διαδίκτυο επιζητούν ταινίες με μικρή διάρκεια, που είναι ευκολότερες στη θέαση από κινητό ή τάμπλετ.

Μια ταινία μικρού μήκους αποτελεί συνήθως το «διαβατήριο» ενός παραγωγού ή σκηνοθέτη για τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου. Με μικρότερο κόστος παραγωγής μπορεί να αποτυπώσει το όραμά του και να το προβάλλει σε διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ελπίζοντας να τραβήξει το ενδιαφέρον των επενδυτών και να προωθήσει την καριέρα του στο σινεμά.

Μεγάλα φεστιβάλ και χρήσιμες συμβουλές για πρωτάρηδες–

Θα διαβάσετε εδώ για το Φεστιβάλ της Δράμας, το κορυφαίο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Νότιας Ευρώπης, αλλά και για τα επιφανέστερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως είναι το Φεστιβάλ του Σάντανς, Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν – Φεράν, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, κ.α.

Θα διαβάσετε χρήσιμες συμβουλές για να γράψετε το σενάριο, να οργανώσετε την παραγωγή, να εξασφαλίσετε τη χρηματοδότηση, να επιλέξετε τους συνεργάτες σας και να γυρίσετε την πρώτη σας ταινία μικρού μήκους. Έμπνευσή σας μπορεί να είναι κάποιο από τα κλασικά θέματα του κινηματογράφου, με τα οποία ταυτίζονται συναισθηματικά οι θεατές.