Το σενάριο ταινίας μικρού μήκους είναι μια οπτικοποιημένη ιστορία

Στη βάση κάθε επιτυχημένης ταινίας μικρού μήκους βρίσκεται ένα καλογραμμένο και ενδιαφέρον σενάριο. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να γράψεις μια ιστορία που θα αναπτυχθεί σε 10 ή 20 λεπτά παρά μια ιστορία που θα κρατήσει δυο ώρες. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Οι ταινίες μικρού μήκους δεν είναι υποδεέστερες σε αξία από τις ταινίες με «κανονική» διάρκεια. Πρόκειται για μια διαφορετική μορφή έκφρασης με τους ιδιαίτερους κανόνες της. Το ίδιο ισχύει και για το σενάριό τους, που απαιτεί ακριβώς τις ίδιες δεξιότητες από τον σεναριογράφο, απλά σε μικρότερη κλίμακα.

Ένα σενάριο για ταινία μικρού μήκους προσομοιάζει, κατά κάποιο τρόπο, ακόμα και θέματα που δημιουργούν εμπνευσμένοι σχεδιαστές παιχνιδιών για τους κουλοχέρηδες του Mummys Gold casino όπου κάθε ποντάρισμα αλλάζει τα δεδομένα και ο παίκτης παρακολουθεί μια ιστορία να διαμορφώνεται στην οθόνη του σε πραγματικό χρόνο.

Μια νέα αγορά για τις ταινίες μικρού μήκους

Υπάρχει μια διαδεδομένη αντίληψη ότι οι ταινίες μικρού μήκους έχουν κυρίως καλλιτεχνικό χαρακτήρα και απευθύνονται αποκλειστικά σε σινεφίλ. Δεν ισχύει όμως αυτό και, ειδικά στις μέρες μας με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα φιλμ με μικρή διάρκεια είναι περιζήτητα από τους παρόχους περιεχομένου στο διαδίκτυο, καθώς είναι πιο συνηθισμένο να παρακολουθείς σύντομα βίντεο στο κινητό ή το τάμπλετ από μια ολόκληρη ταινία κανονικής διάρκειας, που θα καταναλώσει μεγάλο μέρος από τα data του προγράμματος κινητής τηλεφωνίας του χρήστη.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους σεναριογράφους της ιστορίας του κινηματογράφου άρχισαν την καριέρα τους γράφοντας ιστορίες με σύντομη διάρκεια.

Μια βασική συμβουλή που έχουν να δώσουν οι «γκουρού» του επαγγέλματος στους νεότερους σεναριογράφους είναι ότι πρέπει εξ αρχής να οπτικοποιούν την ιστορία τους, τη στιγμή που τη γράφουν. Σε τελική ανάλυση, το σινεμά είναι μια τέχνη όπου η όραση έχει πρωταρχικό ρόλο. Μέσα από την εικόνα, και όχι μέσα από μακροσκελείς αναλύσεις, θα πρέπει να παρουσιαστούν οι χαρακτήρες μιας ταινίας και το γενικότερο κοινωνικό πλαίσιο.