Πως ορίζεται μια ταινία μικρού μήκους;

Ακούμε συχνά για ταινίες μικρού μήκους και ενδέχεται να έχουμε παρακολουθήσει ορισμένες, στον κινηματογράφο, σε κάποιο ειδικό αφιέρωμα κινηματογραφικής λέσχης ή στη δημόσια τηλεόραση, που έχει ειδικές ζώνες για το είδος.

Πως ορίζεται όμως η έννοια «μικρού μήκους» και σε τι διαφέρουν από τις «κανονικές» ταινίες- πέρα από τη διάρκεια τους φυσικά;

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ορίζει μια ταινία μικρού μήκους ως «μια πρωτότυπη ταινία κινούμενης εικόνας που έχει συνολική διάρκεια, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων, μικρότερη από 40 λεπτά της ώρας».

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένας άλλος διαχωρισμός και περιορισμός σε ότι αφορά το σενάριο, τη μουσική, τους ηθοποιούς, τα ειδικά εφέ, το μέσο καταγραφής, το φορμά, κτλ. Το μόνο κριτήριο για να θεωρηθεί μια ταινία «μικρού μήκους» είναι η διάρκειά της.

Φανατικοί θεατές ταινιών μικρού μήκους»

Τί σκοπό εξυπηρετεί τώρα μια ταινία μικρού μήκους και που απευθύνεται; Υπάρχει μια μερίδα του κοινού, μικρή σε αριθμό ενδεχομένως αλλά πιστή στις προτιμήσεις της, που λατρεύει τις ταινίες μικρού μήκους.

Για τη δημιουργία οποιασδήποτε ταινίας ο παραγωγός ή οι παραγωγοί πρέπει να λάβουν εξαρχής υπ’ όψη τους το κοινό στο οποίο απευθύνεται, γιατί η αποδοχή του κοινού και όχι η γνώμη των κριτικών είναι που θα κάνει μια ταινία να περάσει στην ιστορία ως εμπορική επιτυχία ή εισπρακτική αποτυχία.

Η αρχή μιας καριέρας

Αν εξετάσουμε το θέμα από την πλευρά των παραγωγών, σπάνια μπορούν να ελπίσουν ότι θα κερδίσουν χρήματα γυρίζοντας ταινίες μικρού μήκους, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των θεατών θα δει τα blockbusters και όχι πειραματισμούς κάποιου σκηνοθέτη.

Όμως, για πολλούς νέους δημιουργούς στον τομέα του κινηματογράφου, μια ταινία μικρού μήκους αποτελεί την εισαγωγή τους στον χώρο, τους χαρίζει εξοικείωση με το αντικείμενό τους, μαθαίνουν πως να συνεργαστούν με μοντέρ, διευθυντές φωτογραφίας, ηθοποιούς, μακιγιέρ, οπερατέρ, και τους άλλους συντελεστές που πλαισιώνουν την παραγωγή μιας ταινίας.