Πως θα γυρίσετε την πρώτη σας ταινία μικρού μήκους

Αν έχετε πάρει την απόφαση να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το σινεμά θα πρέπει να γυρίσετε οπωσδήποτε μια ταινία μικρού μήκους για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να πετύχετε τον στόχο σας και να κάνετε καριέρα στον κινηματογράφο.

Ίσως η πρώτη σας εντύπωση να είναι ότι πρόκειται για ένα ακατόρθωτο έργο, αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μπορεί να αποδειχτεί μια ευχάριστη και αποδοτική εμπειρία. Το βασικότερο βέβαια είναι να έχετε διαμορφωμένη μια πρωτότυπη ιδέα, που θα αποτυπώσετε σε φιλμ ή σε βίντεο.

Πως θα αρχίσετε λοιπόν να γυρίζετε την ταινία σας και ποια είναι τα πρώτα βήματα που θα ακολουθήσετε;

Γράψτε το σενάριο

Ως μικρού μήκους ορίζονται οι ταινίες που έχουν διάρκεια μέχρι 40 λεπτά, σύμφωνα με την Ακαδημία Κινηματογράφου Τεχνών και Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ωστόσο, ενδέχεται το πρώτο σας πόνημα να είναι πολύ συντομότερο. Γράφοντας το σενάριο επικεντρωθείτε σε μια κεντρική ιδέα και μην αναπτύξετε πολλές επιμέρους δράσεις. Για μια ταινία των δέκα λεπτών υπολογίστε μια ιστορία που μπορεί να γραφτεί σε 10 δακτυλογραφημένες σελίδες, κατά μέγιστο. Καθορίστε το είδος της ταινίας που θέλετε να γυρίσετε: Θα είναι κωμωδία, δράμα, ταινία τρόμου ή πειραματική;

Αναπτύξτε το storyboard

To storyboard είναι μια σειρά εικόνων που αποτυπώνουν εικαστικά το σενάριο χωρισμένο σε σκηνές, όπως φαντάζεστε την ταινία σας. Δεν χρειάζεται να είστε ο Πικάσο για να ζωγραφίσετε αυτό που θέλετε, αρκούν κάποια σκίτσα που θα δείχνουν το καδράρισμα και θα δίνουν μια ιδέα του πως φαντάζεστε οπτικά την ταινία σας.

Βρείτε τις τοποθεσίες των γυρισμάτων

Αν το σενάριο της ταινία σας εκτυλίσσεται σε εσωτερικούς χώρους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σπίτι σας ή το σπίτι κάποιου φίλου. Αν πρόκειται να κάνετε εξωτερικά γυρίσματα, εξετάστε αν χρειάζεται κάποια ειδική άδεια για να φιλμάρετε σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο.

Επιλέξτε τους ηθοποιούς

Αν διαθέτετε τα ανάλογα κεφάλαια, προσλάβετε επαγγελματίες ηθοποιούς που θα διευκολύνουν τα γυρίσματα. Αν όχι, θα πρέπει να αρκεστείτε σε φίλους ή ανερχόμενους ηθοποιούς που θέλουν να γίνουν γνωστοί.