Ποια είναι τα μεγάλα Φεστιβάλ όπου αξίζει να προβάλλεις την ταινία σου;

Αν έχεις ήδη γυρίσει μια ταινία μικρού μήκους, για την οποία είσαι υπερήφανος, καθώς εκφράζει το προσωπικό σου όραμα, έχεις κάνει μόνο τη μισή δουλειά. Η άλλη μισή είναι να καταφέρεις να προβληθεί σε κάποιο φεστιβάλ, ώστε να έλθει η πολυπόθητη στιγμή να την παρακολουθήσεις μαζί με το κοινό, να νιώσεις τις αντιδράσεις του και ενδεχομένως να εισπράξεις χειροκρότημα και αναγνώριση.

Ποια είναι όμως τα κυριότερα διεθνή φεστιβάλ ταινιών που έχουν τμήματα μικρού μήκους στα οποία πρέπει να επιδιώξεις να υποβάλλεις την ταινία σου;

1.Φεστιβάλ του Σάντανς – Παρκ Σίτι, Γιούτα ΗΠΑ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ανάμεσα στις συμμετοχές βρίσκονται ταινίες τόσο μεγάλης όσο και μικρής διάρκειας. Το παράβολο συμμετοχής για μια ταινία μικρού μήκους είναι από τα οικονομικότερα που υπάρχουν διεθνώς, μόνο 60 δολάρια, παρά τη σημαντικότητα του φεστιβάλ.

2.Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, Γαλλία

Ακόμη πιο φθηνή είναι η συμμετοχή στο διάσημο Φεστιβάλ των Καννών. Το Τμήμα Μικρού Μήκους δέχεται ταινίες με διάρκεια κάτω των 15 λεπτών χωρίς απολύτως καμία χρέωση.

3.Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν – Φεράν

Από τα φεστιβάλ που είναι αφιερωμένα στις ταινίες μικρού μήκους, αυτό είναι το μεγαλύτερο. Χωρίζεται σε δυο τμήματα, το Εθνικό που απευθύνεται σε Γάλλους κινηματογραφιστές και το Διεθνές. Δεν υπάρχει επίσης καμία χρέωση για τη συμμετοχή.

4.Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τριμπέκα

Ένα φεστιβάλ με έδρα την ομώνυμη καλλιτεχνική γειτονιά της Νέας Υόρκης που έχει ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του τον μεγάλο ηθοποιό Ρόμπερτ Ντε Νίρο και έχει διαγωνιστικά τμήματα τόσο για ντοκιμαντέρ όσο και για ταινίες αφήγησης μικρού μήκους.

5.Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου από πλευράς προσέλευσης, καθώς πάνω από 300.000 θεατές πληρώνουν εισιτήριο για να παρακολουθήσουν τις ταινίες του, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι προσκλήσεις και οι διάσημοι που παρελαύνουν στο κόκκινο χαλί. Έχει τρία τμήματα για τις ταινίες μικρού μήκους το “Berlinale Shorts” , το “Generation” και το “Perspektive Deutsches Kino” για ταινίες Γερμανών δημιουργών.