Κλασικά θέματα των ταινιών μικρού μήκους

Πώς ξεχωρίζει μια καλή ταινία μικρού μήκους από μια μέτρια; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι εύκολη, καθώς διάφορα στοιχεία συνθέτουν μια ταινία: Το σενάριο, η φωτογραφία, οι ηθοποιοί, ο φωτισμός, η φωτογραφία, η μουσική, η σκηνοθεσία, κτλ. Επιβάλλεται να υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ τους. Όλα αυτά τα στοιχεία όμως πρέπει να υπηρετούν ένα κεντρικό θέμα, και αυτό ισχύει για κάθε ταινία, ανεξαρτήτως εάν είναι μικρής ή μεγάλης διάρκειας.

Για τον σκηνοθέτη, το θέμα της ταινίας του θα καθορίσει και τον τρόπο που θα την γυρίσει. Για το κοινό, το θέμα προσφέρει κάποια κοινά αποδεκτά στερεότυπα, με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί συναισθηματικά.

Ορισμένα από τα κλασικά θέματα του κινηματογράφου, που εύκολα αναγνωρίζουν οι σινεφίλ, είναι τα εξής:

Αγάπη και Έρωτας

Λίγες είναι οι ταινίες που δεν έχουν τον έρωτα ως κύριο ή δευτερεύον θέμα τους. Στον κινηματογράφο η αγάπη μπορεί να νικήσει κάθε εμπόδιο, να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και να σταθεί υπεράνω κάθε ταξικής ή πολιτιστικής διαφοράς.

Άνθρωπος και τεχνολογία

Πολλές ταινίες μικρού μήκους έχουν ως σκηνικό τις ατελείωτες σειρές από φρουτάκια (ή κουλοχέρηδες) που είναι παραταγμένα στα καζίνο, ενώ κάποιες πειραματικές ταινίες μικρού μήκους έχουν αντλήσει έμπνευση από τα διαδικτυακά River belle Kαζίνο παιχνίδια που ξεχωρίζουν με τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και το εντυπωσιακό gameplay.

Καλό εναντίον κακού

Οι καλοί και οι κακοί χαρακτήρες είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι στις περισσότερες ταινίες, όχι μόνο από τα λόγια και τις πράξεις τους, αλλά και από τον τρόπο που παίζουν οι ηθοποιοί.

Ενηλικίωση

Το πέρασμα στην ενήλικη ζωή πάντα συνάρπαζε τους σκηνοθέτες, τόσο σε κωμωδίες, πχ. «American Pie» όσο και σε ταινίες φαντασίας, πχ. Χάρι Πότερ.

Απόδοση δικαιοσύνης και εκδίκηση

Αυτό είναι ένα θέμα που δοξάστηκε στις ταινίες γουέστερν, ενώ χαρακτηρίζει και τον ασιατικό κινηματογράφο, ειδικά τις ταινίες με θέμα τις πολεμικές τέχνες.

Οικογενειακές σχέσεις

Όσο και αν φαίνεται παράξενο σε πρώτη ανάγνωση, η εμβληματική σειρά ταινιών «Ο Νονός» δεν έχει ως κύριο θέμα το έγκλημα, αλλά τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Κορλεόνε.