Γιατί γυρίζονται ταινίες μικρού μήκους;

Αν τεθεί το ερώτημα «Έχετε δει κάποια ταινία μικρού μήκους στον κινηματογράφο;» οι περισσότεροι θα απαντήσουν αρνητικά. Θεωρείται γενικά ότι οι ταινίες μικρού μήκους προβάλλονται μόνο σε ειδικά αφιερώματα σε ταινιοθήκες και κινηματογραφικές λέσχες και απευθύνονται σε ένα κοινό σινεφίλ.

Δεν έχουν ακριβώς όμως έτσι τα πράγματα. Αν και η πλειοψηφία των θεατών που γεμίζουν τις κινηματογραφικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο, παρακολουθούν ταινίες με χορταστική διάρκεια γύρω στις δύο ώρες (μερικές φορές πολύ παραπάνω, όπως ο «Ιρλανδός» του Μάρτιν Σκορσέζε, που έχει διάρκεια τρεις ώρες και σαράντα πέντε λεπτά), υπάρχει και ένα κοινό, μικρό αλλά πιστό, που λατρεύει τις ταινίες μικρού μήκους.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι πολλές σειρές που παρακολουθούμε στην τηλεόραση και σε πλατφόρμες όπως το Netflix, η Apple TV, η Amazon, κτλ, αποτελούνται από επεισόδια που έχουν διάρκεια μικρότερη από 40 λεπτά, άρα θεωρούνται μικρού μήκους.

Μικρότερο κόστος παραγωγής

Υπάρχει η γενικότερη εντύπωση ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο γυρίζονται ταινίες μικρού μήκους είναι ο οικονομικός. Συχνά αυτό αληθεύει, όταν η έλλειψη κεφαλαίων δεν επιτρέπει το γύρισμα μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται εκθετικά ανάλογα με τη διάρκεια της ταινίας. Αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στη συνειδητή επιλογή της δημιουργίας ενός φιλμ μικρού μήκους.

Ένα επισκεπτήριο για τους νέους δημιουργούς

Για κάποιο νέο σκηνοθέτη ή παραγωγό μια τέτοια ταινία μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο για να παρουσιάσει τη δουλειά του και να την κάνει γνωστή στην κινηματογραφική βιομηχανία. Όταν αναζητήσει χρηματοδότηση από κάποιο στούντιο ή επενδυτή, θα πρέπει να μπορεί να έχει ένα δείγμα της δουλειάς του. Δύσκολα εμπιστεύεται κάποιος τα χρήματά του σε έναν νέο δημιουργό βασιζόμενος μόνο σε ένα θεωρητικό πλάνο.

Και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που οι νέοι κινηματογραφιστές γυρίζουν ταινίες μικρού μήκους, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσει το διαπιστευτήριο για την εισαγωγή τους στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου και θα βοηθήσει στην προώθηση της καριέρας τους.